معرفی قلعه حسن آباد
قلعه حسنآباد در ۵ کیلومتری سنندج یکی از مرموز ترین قلعه های ایران که در جنوب روستایی به نام حسنآباد واقع شدهاست. گفته میشود که این قلعه از آن دوران اشکانیان و ساسانیان میباشد و به نام مرکز حکومت غرب ایران کنونی بهرهگیری میشدهاست. نام این منطقه به دلیل حکومت امیر حسن خان اردلان به نام حسن آباد شهرت یافته است.
قلعه حسن آباد دارای حصاری خشت وگلی با پلانی تقریبا مربع شکل است که در هر چهار گوشه ونیز در میانه هریک از اضلاع آن یک برج مدور سه طبقه ساخته شده است.بررسی روی ترکیب بندی فضاها وفرسودگی بنا و… نشان می دهد که این قلعه حداقل در دوقرن پیش ساخته شده است.
قلعه حسن آباد در زمان خود در منطقه معروف ومشهور بوده بگونه ای که در برخی از کتب قدیمی از این قلعه به عنوان روستایی مهم در مجاورت فریمان وقلندرآباد نام برده شده است.این مجموعه تاریخی تا دوسه دهه پیش نیز دارای سکنه وحیات بوده است.
قلعه حسن آباد یکی از رمز آلود ترین قلعه های خراسان است که از سده های ششم و هفتم هجری قمری، در شمال غربی فردوس در ۲ کیلومتری روستای حسن آباد بر روی کوهی قرار گرفته و درون سینه اش رازهای تاریخی زیادی را مدفون کرده است. داخل قلعه هنوز هم بخش هایی از حمام، برج و باروهای تاریخی را می توانید ببینید. رمز آلود ترین قسمت این قلعه تونل آجری است که بعد از زمین لرزه سال ۱۳۴۷، کشف شد. این تونل راه ارتباطی بین این قلعه و قلعه دیگری به نام قلعه کوه بوده است که در نهایت به راهی زیر زمینی می رسیده که هر دو قلعه را به مرکزی ترین نقطه ی شهر تاریخی تون متصل می کرده است.
قلعه حسن آبادکه با نام قلعه دختر فردوس نیز شناخته میشود، از فرقه اسماعیلیان بهجای مانده است.
این قلعه موقعیت بسیار استراتژیکی دارد و 3 طرف قلعه به سمت پرتگاه است و تنها راه ورودی از طریق تنگهای است که در جنوب غربی قلعه قرار دارد.